Banánový chlebíček
Tak tento recept mě stál hodně úsilí, než jsem se spokojila s výsledkem. První pokus dopadla strašně. Chuť byla sice skvělá, ale vzhled a konzistence chleba byla příšerná. Různě jsem kombinovala, přidávala a ubírala suroviny až vznikl tento dokonale vláčný a nadýchaný banánový chlebíček.
- 110g přepuštěného másla České Ghíčko
- 100 - 120g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100g špaldové celozrnné mouky
- 80g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička mleté skořice Davídkovo koření
- 1 lžička koření do perníčků Davídkovo koření
- 1 velký zralý banán
- Vlašské ořechy
Máslo, vejce a jogurt vytáhneme z lednice s dostatečným předstihem. Je nutné, aby tyto suroviny měly pokojovou teplotu.
Nachystáme si formu na chlebíček o rozměru cca 20*12cm. Formu vymažeme máslem (já ještě navíc vysypávám kokosem).
A teď už k samotnému receptu.
Nejprve rozpustíme máslo, které dáme na chvíli stranou. Vejce vyšleháme s cukrem a po částech zašleháme i rozpuštěné zchladlé máslo. Opatrně vmícháme i bílý jogurt.
V druhé míse smícháme obě prosáté mouky, prášek do pečiva, sůl a koření. Promícháme a vmícháme k tekutým surovinám. Zpracujeme hladké těsto.
Na závěr vmícháme hrst nasekaných vlašských ořechů a na kousky nakrájený banán. Ano, banán jsem pouze nakrájela. Nepoužila jsem rozmačkaný banán, tak jak se uvádí ve většině receptů.
Banánový chleba pečeme na 170 - 180 stupňů přibližně hodinu.
Banánový chleba je jedna z mých oblíbených snídaní. V kombinaci s oříškovým máslem a čerstvý ovocem nemá chybu. Doporučiji co nejdříve vyzkoušet.