Čočka na kyselo s vejcem a křupavou cibulkou

Ingredience
- 200 - 250g čočky Menu Gold
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 menší petržel
- 1 vrchovatá lžíce mouky
- 1 stroužek česneku
- olej
- ocet
- sůl, pepř
Čočku Menu Gold přebereme a namočíme do studené vody, tak aby hladina sahala cca 3 cm nad čočku. Necháme namáčet zhruba hodinu a pak ji ještě přibližně 45min vaříme v nové mírně osolené vodě do měkka.
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kousky. Očistíme mrkev i petržel a nakrájíme na malé kostičky.
Jakmile je čočka uvařená, odebereme přebytečnou vodu do hrníčku.
V kastrůlku
rozpálíme olej, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme na kostičky
nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání opékáme. Po chvíli zaprášíme
moukou a vytvoříme jíšku. Zalijeme trochou scezené vody z čočky, promícháme
a za stálého míchání chvíli provaříme. Vmícháme do uvařené čočky. Dochutíme
solí, pepřem, octem a ještě pár minut povaříme.

Pošírované vejce
Hrnec naplníme vodou a přivedeme těsně pod bod varu. To poznáme tak, že ode dna směrem k hladině jdou drobné bublinky. Vejce rozklepneme do misky. Do vody přidáme lžíci octa a vytvoříme uprostřed vody vír, do jehož středu vložíme vejce. Vaříme přibližně 3 minuty. Vejce vyndáme děrovanou naběračkou.
Křupavá cibulka
Cibuli nakrájíme na kolečka, která rozdělíme od
sebe na jednotlivé vrstvy. Lehce poprášíme hladkou moukou a smažíme
v rozpáleném oleji do zlatova. Jakmile bude cibule hotová, vyndáme ji na
ubrousek a necháme okapat od přebytečného oleje.
Čočku podáváme s vejcem, cibulí a čerstvým křupavým chlebem. Já ještě nikdy nevynechám kyselou okurku.