Domácí kečup
V sezoně rajčat není nic jednoduššího, než sesbírat úrodu ze zahrádky nebo nakoupit rajčata na trhu a pustit se do výroby kečupu. Věřte, že nezůstanete jen u jedné várky, jelikož je opravdu výborný. Zásoba na zimu se bude určitě hodit. Domácí kečup má nesrovnatelnou chuť s tím kupovaným, navíc je bez konzervantů a veškerých umělých látek. Výhodou všeho domácího je ta, že vždy víte, co jíte a hlavně můžete obměňovat základní receptury dle vlastní chuti.
Ingredience:
- 1,75 kg rajčat
- 25 dkg jablek
- 25 dkg cibule
- 25 dkg cukru
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 polévkové lžíce soli
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 1/2 kávové lžičky skořice
- 1/2 kávové lžičky pálivé papriky
- 2 bobkové listy
- 1/4 l octa
Postup:
Rajčata, jablka a cibuli omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do většího hrnce. Přidáme veškeré koření, cukr a ocet. Dáme na sporák a vaříme přibližně půl hodiny - dokud nebudou jablka rozvařená. Necháme vychladnout.
Studenou směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto.
Propasírovaný kečup ještě musíme převařit a to tak dlouho, dokud nezhoustne. Ještě horký plníme do sklenic. Z jedné várky máme přibližně 4 skleničky - záleží na velikosti.
Tip: Kdo má rád pikantnější chuť, přidejte chilli.