Dýňová polévka se zázvorem
Podzim je tady a s ním i období krémových polévek, které nás zasytí a v pošmourných dnech pěkně zahřejí. Oblíbenost dýňových polévek je stále větší a veřím, že každý z vás ji alespoň jednou ochutnal. Pokud jste do dnešního dne nenarazili na ten pravý recept na lahodný, dýňový krém, vyzkoušejte třeba ten můj se zázvorem.
Ingredience:
- 1/2 dýně Hokaido
- 1 větší brambor
- 1 menší cibule
- 1-2 stroužky česneku
- Kousek zázvoru - cca 2cm
- sůl, pepř, kurkuma
- olej
- zeleninový vývar (voda)
Postup:
Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Brambor oloupeme a také pokrájíme na menší kousky. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme dýni, brambor a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Okořeníme pepřem, solí, špetkou kurkumy, nastrouhaným zázvorem a vaříme.
Jakmile dýně a brambory změknou, rozmixujeme polévku na hladký krém. Pro zjemnění můžeme přidat trochu smetany.
Polévku podáváme horkou s máslovými krutony a orestovanými vlašskými ořechny nebo dýňovými semínky.