Sůl, tuk, ocet, žár

18.05.2020

Kniha Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking, tedy Sůl, tuk, ocet, žár: Jak ovládnout základy dobrého vaření, vyšla v dubnu 2017 a během pár týdnů se stala bestsellerem.

Autorkou je Američanka s íránskými kořeny Samin Nosrat. Samin v knize nekomplikovaným způsobem vysvětluje, co a jak dělat lépe. Jak se obejít bez složitých profesionálních kulinárních technik.

Tato netradiční kuchařka vydaná v angličtině se brzy dočkala i překladu do několika cizích jazyků. Dočkala se mnoha ocenění. Nejméně dvě desítky významných deníků a časopisů ji nominovalo na knihu roku. Mimo jiné získala i cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám. 

Kniha není zpracována jako typická kuchařka, na které jsme zvyklí. V knize samozřejmě najdete i recepty, ale nejde zde jen o fádní výčet ingrediencí a popis přípravy - všechno je popsáno jinak, osobitě, s nápadem a vtipem. Podobně originálně jsou pojaty i obrázky. V knize nenajdete reálné fotografie, ale výstižné, krásné ilustrace a velké množství grafů, které by měly být nápomocny všem začínajícím kuchařkám a kuchařům. 

Jak už sám název napovídá, autorka se v knize zaměřuje na čtyři jednoduché prvky, bez nichž se neobejde žádné jídlo:

  • Sůl, zvýrazňující chuť
  • Tuk, který je nositelem chuti a zároveň ovlivňuje konzistenci jídla,
  • Ocet chuť vyrovnává,
  • Žár, který se postará o tepelné zpracování pokrmu.

Na své si přijdou nejen milovníci masa, ale i vegetariáni. Receptů je v knize opravdu mnoho, takže je z čeho vybírat. Mě osobně zpracování knihy moc zaujalo. 

Hledáte inspiraci na lehký oběd, letní piknik, zimní hostinu, oběd ve francouzském či mexickém stylu,...? Není problém. V samotném závěru "kuchařky" najdete vzorová menu pro různé příležitosti a to i s odkazem na stránku s receptem.

Oceňuji i několik volných stránek, určených k zapsání vlastních poznáme. To se vždycky hodí.

Tato kniha by rozhodně neměla chybět ve vaší knihovničce. Zakoupit ji můžete například na eshopu nakladatelství Leda.cz.

A na závěr něco pro sledující a milovníky Netflixu. Kniha se stala předlohou pro čtyřdílný seriál, který se těší velkému úspěchu. Každý díl je věnovaný jednomu z výše zmiňovaných elementů. Díl věnovaný soli vás zavede do Japonska. Díky dílu o tuku se podíváte do Itálie a seznámíte se s lisováním olivového oleje. Dozvíte se také, jak důležitou roli hraje tuk v mase. S dílem o kyselosti se ocitnete v Mexiku. V závěrečném dílu se pak podíváte jak Samin vaří se svou maminkou.