Ovesné hrudky
Honí Vás často mlsná, ale nechcete nějak moc přes plavkovou sezónu hřešit?
Přesně pro Vás tady mám jeden recept na domácí, ovesné hrudky s vůní skořice, které určitě chuť na sladké zaženou, a přesto nemusíte mít výčitky svědomí.
Ingredience:
- 150g ovesných vloček
- 170g celozrnné špaldové mouky
- 40g cukru muscovado
- 50g přepuštěného másla "Ghí"
- 50g klasického másla
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce vody
- 1 lžička jedné sody
- špetka skořice
- hrst nasekaných vlašských ořechů + nasekaná hořká čokoláda
Postup:
Ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a nasekané ořechy vsypeme do větší mísy. Máslo společně s medem rozehřejeme na mírném plameni a vlijeme, společně s mlékem, do sypké směsi.
Jedlou sodu rozmícháme v teplé vodě a taktéž přidáme do mísy. Důkladně mícháme, nejlépe rukou, dokud se nám veškeré suroviny pěkně nespojí. Nakonec přidáme nasekanou kvalitní, hořkou čokoládu.
Pomocí malé lžičky tvoříme hrudky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C cca 15-20 minut.
Pozn. Pokud nemáte doma cukr muscovado a přepuštěné máslo ghí a přesto byste recept rádi vyzkoušeli, nezoufejte...použijte třtinový nebo bílý cukr a místo ghíčka dejte o 50g více klasického, běžně používaného másla. Tyto méně známé a ne moc používané suroviny v domácnostech však doporučuji vyzkoušet!