Tradiční bramboračka
Bramboračka! Polévka, kterou jsem se naučila vařit jako jedno z prvních jídel. Vzpomínka na dětství. Naše velmi oblíbená polévka, kterou nikdy nepohrdnu.
- 4 brambory
- 1 velká mrkve
- 1 petržel
- Kousek celeru
- 2 hrstky sušeným hub
- 2 lžíce másla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- Česnek
- Majoránka, kmín, sůl, pepř
Houby vložíme do misky a zalijeme vodou, aby změkly.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme kořenovou zeleninu a pomalu orestujeme dozlatova. Zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme opět zezlátnout.
Základ na polévku zalijeme vodou (ideálně zeleninovým vývarem), přidáme na kostky nakrájené brambory a houby, včetně vody. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a samozřejmě nesmíme zapomenout na majoránku. Promícháme, přivedeme k varu a vaříme do změknutí. Ke konci vaření vmícháme prolisovaný česnek
Nakonec do vroucí polévky vmíchám vidličkou rozšlehané vejce.